Veelgestelde vragen

Moet ik als ouder tijdens de CoderDojo aanwezig zijn?

Wanneer uw kind 10 jaar of jonger is willen wij erg graag dat u aanwezig blijft.
Als uw kind ouder is vinden wij het ook fijn als u aanwezig bent! Wij merken trouwens dat het ook voor ouders vaak erg leuk en leerzaam is om met hun dochter of zoon samen te programmeren.

Is de CoderDojo gratis?

Ja, meedoen aan de CoderDojo is geheel gratis! Het wordt georganiseerd door een groepje gepassioneerde vrijwilligers. Wij stellen het echter wel op prijs als u uw kind van te voren aanmeld via de aanmeldpagina. Zo kunnen wij inschatten hoe druk het word en of we extra begeleiding moeten regelen.

Is een tablet voldoende om met de CoderDojo mee te doen?

Om goed te kunnen programmeren is een laptop helaas een voorwaarde. Bij Scratch moet je soms plaatjes tekenen of tekst intypen wat op een tablet vaak lastig is. De software waarmee je de LEGO robots kan programmeren is ook moeilijk op een tablet te installeren. Daarnaast gebruiken sommige robots kabels voor communicatie, die vaak niet zijn aan te sluiten op tablets.

Welke eisen stellen jullie aan de laptop?

De laptop hoeft echt niet krachtig te zijn. De meeste software die wij gebruiken, zoals Scratch en LEGO MindStorms, zijn redelijk licht en vragen weinig rekenkracht en geheugen.

Wat wij wel vragen is een laptop met een goede stroomverzorging en/of accu. Een werkende wifi (draadloos internet) is ook een voorwaarde. Daarnaast is een muis handig tijdens het programmeren.

Mag mijn kind gelijk meedoen, of moet ik mijn kind eerst aanmelden?

Wij stellen het erg op prijs als u uw kind van te voren aanmeld via de aanmeldpagina. Hoe eerder hoe beter! Zo kunnen wij bepalen hoe druk het zal worden en kunnen wij als het nodig extra begeleiding regelen. Aangezien wij alleen met vrijwilligers werken is het soms lastig om genoeg mankracht te regelen!

Wat voor opdrachten en begeleiding bieden jullie aan?

Wij werken voornamelijk met Scratch, een op blokken gebaseerde visuele programmeertaal, speciaal gemaakt voor kinderen. Wij bieden verschillende opdrachten aan waarmee de kinderen met onze begeleiding aan de slag kunnen, zoals het maken van spelletjes (bijvoorbeeld snake, pong of “flappy bat”) of animaties.

Verder hebben wij een hele collectie aan robots die de kinderen kunnen programmeren, zoals een paar MBots, een LEGO NXT, een LEGO WeDo en vaak ook nog een LEGO EV3.

We werken ook met Arduino, een microcontroller / chip waarmee je bijvoorbeeld zelf een werkend stoplicht kan programmeren.

Wanneer kinderen al wat verder zijn is er ook de mogelijkheid om, met onze begeleiding, met programmeertalen zoals HTML en CSS en Python te werken.