Veelgestelde vragen

Is de CoderDojo gratis?

Ja, meedoen aan de CoderDojo is geheel gratis! Het wordt georganiseerd door een groepje gepassioneerde vrijwilligers. Wij stellen het echter wel op prijs als u uw kind van te voren aanmeld via de aanmeldpagina. Zo kunnen wij inschatten hoe druk het wordt en of we extra begeleiding moeten regelen.

Moet ik als ouder tijdens de CoderDojo aanwezig zijn?

Wanneer uw kind 10 jaar of jonger is willen wij graag dat u aanwezig blijft.
Wij merken trouwens dat het ook voor ouders vaak erg leuk en leerzaam is om met hun dochter of zoon samen te programmeren.

Ik heb geen Laptop , kan ik toch mee doen?

Een eigen laptop is handig, maar niet perse noodzakelijk.
Wij hebben namelijk een aantal laptops beschikbaar, in bruikleen gegeven door Yoast. Het aantal laptops die wij hebben is echter beperkt, dus als je zeker wilt zijn om mee te kunnen doen stuur dan even een mailtje naar info@coderdojowijchennoord.nl !

Verder is een USB-stick handig om mee te nemen. Zo ben je er zeker van dat je de mooie programma’s die je tijdens de CoderDojo maakt mee naar huis kan brengen!

Wat voor opdrachten en begeleiding bieden jullie aan?

Wij werken voornamelijk met Scratch, een op blokken gebaseerde visuele programmeertaal, speciaal gemaakt voor kinderen. Wij bieden verschillende Scratch opdrachten aan waarmee de kinderen onder onze begeleiding aan de slag kunnen, zoals het maken van spelletjes (bijvoorbeeld Snake, Pong of “Flappy bat”) of animaties.

Verder hebben wij een aantal aan robots die de kinderen kunnen programmeren met grafische talen , zoals onze mBots en een LEGO WeDo.
Verder hebben we vaak een LEGO NXT en soms ook nog een LEGO EV3.

We werken ook met Arduino, een microcontroller / chip waarmee je bijvoorbeeld zelf een werkend stoplicht kan programmeren.

Wanneer kinderen al wat verder zijn is er ook de mogelijkheid om, onder onze begeleiding, met programmeertalen zoals Python en JavaScript te werken, of zelf simpele websites te maken met HTML en CSS.

Welke eisen stellen jullie aan een laptop?

De laptop hoeft echt niet krachtig te zijn. De meeste software die wij gebruiken, zoals Scratch en LEGO MindStorms, zijn redelijk licht en vragen weinig rekenkracht en geheugen.

Wat wij wel vragen is een laptop met een goede stroomverzorging en/of accu. Een werkende wifi (draadloos internet) is ook een voorwaarde. Daarnaast is een muis vaak handig tijdens het programmeren.

Moet ik mijn kind vooraf aanmelden?

Wij stellen het erg op prijs als u uw kind van te voren aanmeld via de aanmeldpagina.
Hoe eerder hoe beter! Zo kunnen wij bepalen hoe druk het zal worden en kunnen wij als het nodig extra begeleiding regelen.
Aangezien wij alleen met vrijwilligers werken is het soms lastig om genoeg mankracht te regelen!